Putovanja - Jaka Majka - Kampovanje

Putovanje na godišnji odmor sa decom

Saveti za putovanje: kako se spremiti za put sa malom decom?

 

Putovanje na godišnji odmor sa decom, za neke roditelje predstavlja pravu noćnu moru. Međutim, ne mora baš tako da bude. Trenutno je sezona zimskih odmora, ali kada su deca u pitanju, nema tu puno razlike da li je zima ili leto. Zimi je jedino malo teže sve kofere spakovati, s obzirom da je garderoba malo gabaritnija. Ipak, prednost putovanja na zimski godišnji je u tome što nema svih onih lopatica, kantica, dušeka i ostalih pomoćnih sredstava.

Putovanje - Jaka Majka - karirani kofer sa kartom i pasosem

 Francesca Tirico, Unsplash

Ukoliko putujete automobilom, važno je spremiti se i pripremiti na sve eventualne situacije koje mogu da se dogode i na neki način učine neprijatnim vaše putovanje. Svi se brinemo da li će deci biti udobno, da li će im biti dosadno, jer smo svesni da je sa malom decom nekada i vožnja od 30 minuta u gradu, naporna i stresna. Zato je najbolje pripremiti se i uživati u vožnji sa svojom decom, jer jedino tada nećemo osetiti kilometre ispred nas.

Da bismo se dobro pripremili za putovanje sa decom, najvažnije je poznavati njihove potrebe i navike, dok će nam iskustava sa prethodnih putovanja olakšati pripreme za put, jer znamo šta možemo da očekujemo. Ukoliko vam je ovo prvo putovanje na godišnji odmor sa vašom decom i ako su oni još bebe, ili predškolci, pročitajte naše savete kako da se dobro pripremite za put.

Putovanje - Jaka Majka - devojčica i dečak u automobilu

 Jake Hawkes, Unsplash

Pripremite se i učinite da putovanje na odmor bude prijatno i lepo iskustvo

Putovanje na godišnji odmor sa malom decom zahteva da obavite nekoliko radnji pre samog odlaska na put. Pored redovnog pakovanja, pranja garderobe i peglanja, razmišljanja koliko čega treba spakovati a da ne bude ni malo ni previše, obratite pažnju i na sledeće detalje.

 • Pričajte sa decom o odlasku na godišnji odmor

Deca, naročito predškolskog uzrasta, ne vole baš previše iznenađenja. Najsigurnija su kad znaju šta mogu da očekuju. Zato ih u nedelji pre putovanja na odmor, lepo pripremite, pričajte im kako će se voziti autom, kako ćete obilaziti neka zanimljiva mesta. Ukoliko idete na zimovanje pričajte im šta će da očekuju od mesta na koje idu. Važno je da i oni u svojoj glavi stvore predstavu i pripreme se za putovanje.

 • Spakujte igračke sa kojima se mogu igrati dok sede u auto-sedalicama

Pripremite od kuće neke igračke, koje će vam biti od koristi u autu. Najbolje bi bilo da ponesete odavno zaboravljene igračke ili kupite neke nove. Igračke će vam biti od koristi onog momenta kada deci postane dosadno, kada se počnu meškoljiti u sedalicama, zahtevati da ih odvežete da bi ustali itd. Tada im ponudite igračke i umirićete ih bar na neko vreme.

 • Pripremite crtane filmove za tablet ili telefon

Bez obzira da li spadate u kategoriju roditelja koji dozvoljavaju deci korišćenje tehnike ili ste isključivi po tom pitanju, putovanje će vam biti mnogo lakše ukolko deci omogućite da gledaju neki crtani dok se voze. Čak i ako ne dozvoljavate gledanje crtanih filmova, putovanje u autu može biti izuzetak. To će deca još bolje prihvatiti i biće mirna dok gledaju. Svakako gledanje crtanih se može ograničiti na itnerval koji smatrate prikladnim.

 • Pripremite torbu sa pelenama, maramicama i rezervnom garderobom

Spremite dodatnu torbu koja će vam biti na dohvat ruke. Tako ćete se osigurati da ne morate da otvarate gepek i iz njega izvačite zatrpane kofere da biste pronašli zamensku odeću ili pelene.

 • Očistite auto i proverite da li je sve ispravno

Iako deluje bespotrebno napomenuti, ali čisto auto će omogućiti dodatni komfor. Ipak ćete dugo putovati, učinite da prostor u autu bude čist i svež, tako ćete smanjiti mogućnost mučnine kod dece ali i vas samih.

Obavezno proverite gume i ostale performanse automobila. Ne zaboravite putno zdravstveno osiguranje, osiguranje auta u slučaju neke nezgode.

Kada krenete na putovanje, bez tenzije

Putovanje - Jaka Majka - Pogled kroz prednje staklo automobila na jesenji pejsaž

Thom Holmes, Unsplash

Svi ste u autu, krenuli ste na dugo priželjkivano putovanje, još par sati vas deli od odmora, ali to vreme u vožnji može da bude toliko zamorno i da vas umori. Nekada vam čitav prvi dan odmora prođe u odmaranju od prethodne vožnje. Da biste to izbegli, potrebno je da putovanje bude komforno i prijatno za sve.

 • Ostanite organizovani

Kada ste seli u auto, proverite da li vam je sve što vam može zatrebati za putovanje u blizini. Osveženje, hrana, pelene, maramice, kese za odlaganje đubreta, naočare, dokumenti, novac.

 • Obucite udobnu garderobu

Kada krećete na duže putovanje, obucite decu u udobnu garderobu, ali i za sebe pripremite takođe nešto udobno. Komfor je na prvom mestu kada krećete na put. Ne zaboravite i zaštite za sunce, ukoliko nemate ugrađene na prozorima, onda ponesite pamučne pelene da napravite senila na prozorima.

 • Pričajte i pevajte sa decom

Deca vole kada im se posveti pažnja. Naročito će ceniti ako ih uključite u razgovore koje vodite tokom vožnje. Prčajte im o mestima kroz koja prolazite dok putujete. Objasnite im neke nove termine, neka nauče nešto novo i zanimljivo.

Ako osetite da su se unervozili, pustite neke dečije pesmice, pojačajte ih i zajedno sa decom pevajte, to će ih oraspoložiti i skrenuti misli od toga da putovanje još uvek nije završeno.

 • Pametno odaberite vreme polaska na putovanje

Veoma je važno odabrati vreme kada ćete krenuti na put. Neki roditelji praktikuju da putuju noću, sve podese da na put krenu u vreme kada deca treba da spavaju. U tom slučaju deca će prespavati većinski deo putovanja. Ukoliko ne volite da putujete po noći, onda možete krenuti odmah nakon buđenja, ali očekujte da su deca budna većinu puta. Ili gledajte da krenete na put pred podnevnu dremku vaše dece. Napravite strategiju koja vam najviše odgovara i koja će vam omogućiti udobno putovanje.

 • Pridržavajte se rutine

Deca ne vole da im se menjaju navike. Sam polazak na put za njih predstavlja izvesnu dozu stresa, zato pokušajte da ispoštujete njihove rutine.

Zbog toga je važno da dobro odaberete vreme polaska na put. Takođe važno je da omogućite deci da spavaju u vreme kad su navikli, da ručaju u periodu kad to rade svaki drugi dan. Držeći se ustaljenih rutina, olakšaćete deci putovanje, a i vama će odmah biti lakše.

 • Pravite pauze

Praksa većine roditelja je da, dok deca spavaju, ne prave pauze. To i jeste dobra ideja, najbolje je preći što više kilometara dok deca spavaju. Međutim, ako se dogodi da su deca budna tokom putovanja, onda nastojte da pravite pauze na svaka dva sata. Napravite kratku pauzu da se malo protegnete i osvežite.

Putovanje - Jaka Majka - Mama sa dečakom i devojčicom sedi na klupi u prirodi

Benjamin Manley, Unsplash

Pored ovih navedenih saveta i predloga, ono što je najvažnije kada krećete na putovanje je da se naoružate strpljenjem i dobrom energijom. Sa decom je svako putovanje neizvesno, uvek mogu da se dogode nepredviđene okolnosti. Zato je najvažnije pripremiti se tako da možete svako iznenađenje dočekati spremno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *