Beba - Jaka Majka - Porođaj

Porođaj, prirodni ili carski rez, pravo na izbor

Porođaj je tema za koju se interesuje svaka žena, koja planira da se ostvari kao majka. Već od prvih nedelja trudnoće, mnoge trudnice počinju da razmišljaju koji porođaj je sigurniji, bezbolniji, manje stresan po majku i bebu.

Poslednjih godina u svetu i kod nas, carski rez postao je trend kod budućih majki. Razloga za takvu odluku ima dosta, među najčešćim je strah od bola i napora koji prate prirodni porođaj. U Srbiji se poslednjih godina spekuliše o pravima koje žene imaju kod izbora porođaja i uslova u kojima će se on vršiti.

Bebina noga - Jaka Majka - Porođaj
Fotografija: rawpixel, Unsplash

Ipak, kada se uzimaju u razmatranje prirodni porođaj i carski rez, treba razmotriti sve njihove prednosti i nedostatke.

Prirodni porođaj 

Od momenta začeća, pa narednih devet meseci, telo žene se prirema za rođenje deteta. Nizom hormonskih, fizioloških i fizičkih promena telo postaje spremno za napor i bol koji prati prirodni porođaj.

Međutim, ne može svaka žena roditi dete prirodnim putem. Na sam ishod porođaja utiče više faktora, sa jedne strane fizionomija žene i postojanje eventualnih deformiteta karlice, a sa druge strane opšte stanje bebe. 

Najčešći urzočnici zbog kojih prirodni porođaj nije moguć:

  • Položaj bebe u stomaku
  • Različiti deformiteti karlice majke
  • Veličina bebe (krupna beba, velika glava itd.)
  • Prevremeni porođaj
  • Nedovoljna kilaža bebe

Ovo su razlozi zbog kojih će vas vaš ginekolog uputiti i objasniti vam da će vaš porođaj biti završen carskim rezom. Ukoliko je trudnoća uredna, majka i beba zdravi, svaki lekar će trudnici predložiti da se porodi prirodnim putem.

Prednosti prirodnog porođaja

Zbog niza prednosti, prirodni porođaj se smatra najboljim načinom rađanja deteta. Bilo da se odlučite na prirodni porođaj bez ikakvih medikamenata ili stimulisani porođaj, oporavak je brži nego kod carskog reza.

Dva sata nakon porođaja, majka može da ustane, pije vodu, jede i može nesmetano da se posveti svom detetu. Neke žene se porode i bez epiziotomije (reza koji se radi zbog lakšeg izlaska bebe kroz porođajni kanal).

Nakon prirodnog porođaja, dojenje se mnogo lakše i brže uspostavlja. U većini porodilišta, beba je odmah sa majkom, što omogućava brže zbližavanje bebe i majke i time jednostavnije uspostavljanje podoja.

Prirodni porođaj sa epiduralom

Epidural omogućava porođaj sa ublaženim bolovima i kontrakcijama. Žena oseti samo napone, koji omogućavaju bebi da se rodi. U skladu sa tim, žene se sve ćešće opredeljuju za porođaj u epiduralu, jer im ublažava bolove i olakšava porođaj.

Proces davanja epidurala je apsolutno bezbedan i obavljaju ga obučeni anesteziolozi. Uz pomoć katetera koji se postavlja u donjem delu kičme, lekar dozira analgeziju čime olakšava sam tok i trajanje porođaja. Uz epidural porođaj ne traje dugo, jer analgezija omogućava brže otvaranje grlića a time se skraćuje vreme rađanja deteta.

Iako je epidural je besplatan, žene ga često izbegavaju

Kod nas je od pre nekoliko godina, epidural postao dostupan bez naknade. Ipak, žene iz straha i nedostatka informacija odbijaju da prime epidural. Najčešći razlog je strah od posledica, iako veoma mali broj žena doživi neku posledicu. Glavobolja je najčešća posledica epidurala, na primer može se dogoditi kod jedne od 50 žena. Drugi razlog za odbijanje epidurala je strah od paralize. Ova posledica se po statistici može dogoditi jednoj od 250 hiljada žena koje su primile epidural.

Međutim, većina ginekologa i anesteziologa savetuju budućim majkama da prihvate prirodni porođaj sa epiduralom. Time će omogućiti sebi da porođaj protekne lakše i prijatnije, bezbolno, i ostane kao lepa uspomena i sećanje.

Porođaj carskim rezom

Naveli smo najčešće uzroke koji utiču da se porođaj završi carskim rezom. Carski rez je i nastao kao operatvna metoda, da bi se spasio život porodilje usled izvesnih komplikacija nastalih prirodnim porođajem. Neki izvori navode da porođaj carskim rezom datira još iz 16. veka.

Iako se radi o operativnom zahvatu, veliki broj trudnica insistira na carskom rezu. Bez obzira što je trudnoća uredna, beba terminska i majka zdrava, događa se da žene ugovore termin porođaja carskim rezom.

Ipak, kada se žena odluči da bebu na svet donese carskim rezom, ne bi bilo loše da se dobro informiše o prednostima i nedostacima ove metode, kako po majku tako i po bebu.

Prednosti carskog reza

Prednosti ove metode vezane su za situacije u kojima prirodni porođaj nije moguće izvesti. Kako smo naveli, ukoliko postoje bilo kakve komplikacije koje ukazuju na nemogućnost prirodnog rađanja deteta, tu se svakako prednost daje carskom rezu.

Ukoliko je beba krupna ili ima veliku glavu, a majka sitna, moguć je nastanak kompikacija tokom prirodnog prođaja i trudnica se upućuje na carski rez. Takođe, u većini slučajeva višeplodne trudnoće se završavaju carskim rezom. Kada beba nema dovoljnu kilažu ili je reč o prevremenom porođaju, zbog rizika po bebu, carski rez je sigurno rešenje.

Dakle, carski rez ima prednost u svim situacijama u kojima su život majke i bebe ugroženi.

Loša strana carskog reza

Kada je u pitanju majka, carski rez podrazumeva postoperativni oporavak kao i nakon bilo koje operacije. Žena dobija rez u donjem delu stomaka i rez na materici, koji zahtevaju poseban tretman i brigu. Takođe, nakon carskog reza postoje ograničenja u pokretima, podizanju tereta i slično.

Pored postoperativnog oporavka, porodilja prolazi kroz sve faze postporođajnog oporavka. Menja se uticaj hormona, beba je uz vas, telo prolazi kroz novu transformaciju i sprema se za dojenje. Nakon carskog reza teže je uspostaviti dojenja, jer anestezija i oporavak od operacije usporavaju stvaranje mleka.

Uticaj carskog reza na novorođenče

Carski rez se obavlja u totalnoj ili spinalnoj anesteziji. U slučaju totalne anestezije, deo anestetika dopre i do bebe čime se i ona uspava.

Zbog načina na koji beba dolazi na ovaj svet, tačnije vađenjem bebe kroz stomak, ona nema mogućnost da izbaci plodovu vodu iz disajnih organa. Ovaj proces se prirodno odvija prilikom prolaska bebe kroz porođajni kanal.

Carski rez utiče na uspostavu dojenja, čime beba najviše ispašta. Zbog samog procesa oporavka, obično se duže ostaje u porodilištu nego nakon prirodnog porođaja.

Smatra se da bebe rođene carskim rezom imaju slabiji imunološki odgovor, što može uzrokovati veće sklonosti ka alergijama tokom detinjstva.

Noge tek rodjenje bebe - Jaka Majka - Porođaj
Fotografija: Janko Ferlič on Unsplash

Porođaj – pravo na izbor

Iako prava porodilja nisu precizno definisana, svaka žena bi trebala da se upozna sa svojim pravima. Ta prava odnose se na:

  • pravo izbora načina porodjaja;
  • postojanje adekvatnog tretmana tokom trudnoće i priprema za prođaj;
  • pravo na adekvatan tretman tokom samog prorođaja i boravka u porodilištu.

Većinu žena brine kako će proći na porođaju, da li će imati normalan tretman od strane osoblja ili će joj to biti neprijatno iskustvo. Onog momenta kada uđe u porodilište, porodilja misli da nema nikakva prava i da mora da prihvati sve što joj se ponudi ili što se od nje zahteva.

Prava porodilje kao pacijenta

Različitim zakonima, regulisana su prava pacijenata iako ne u dovoljnom obimu, ali ipak postoje neke odredbe sa kojima bi se vredelo upoznati pre odlaska u porodilište, a odnose se na prava pacijenata da imaju adekvatan tretman i sl.

Pored prava na adekvatan tretman za vreme pre, tokom i nakon porođaja, žene u Srbiji bi trebale da imaju pravo da iznesu svoje mišljenje i želje oko samog načina rađanja. U svetu je popularan porođaj u kućnim uslovima, jer se smatra najboljim za bebu, naravno ako se sprovodi uz stručno osoblje.

Kod nas buduće majke nemaju to pravo, osim naravno ako se to desi slučajno. Takođe, žena bi trebala da sama odluči da li želi porođaj podpomognut stimulansima poput indukcije, ili želi da celokupni porođaj bude prirodan.

Svaki porođaj je jedinstveno i novo iskustvo čak i ženama koje imaju više dece. One tvrde da im je svaki porođaj bio drugačiji i jednako neizvesan kao i prethodni.

Ipak, žene treba da se izbore da uslovi u kojima će njihovo dete doći na ovaj svet budu prijatni, za majku a samim tim i za bebu, što će dovesti do toga da i porođaj bude prijatniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *