Pravljenje narukvica-Jaka Majka, ruka sa tri narukvice

Pravljenje narukvica kao hobi i kao dodatni izvor zarade

Pravljenje narukvica, pored toga što je veoma kreativan i zabavan vid aktivnog odmora, može biti i dodatni izvor primanja, naročito ako ste mama koja ne radi ili ste na porodiljskom odsustvu.

Pravljenje narukvica - hobiji - Jaka Majka

Danas ćemo vas upoznati sa mamom Svetlanom. Njen hobi je pravljenje narukvica. U razgovoru sa njom, saznali smo kada je počela da se bavi ovim hobijem, šta je najviše inspiriše, ali i kada nađe vremena za dodatne aktivnosti, s obzirom da ima troje dece. Njene narukvice možete pogledati na Instagram profilu  ili na Facebook stranici S narukvice.

Kada ste počeli da se bavite izradom nakita, odakle vam ideja da započnete pravljenje narukvica kao hobi? 

Na ideju sam došla 2014. godine, nakon što sam rodila blizankinje, pa sam vreme provodila u kući sa njima. Pošto nisam navikla da slobodno vreme provodim sedeći uz TV, došla sam na ideju da bih mogla da počnem sa izradom nakita. Svoju ideju sam podelila sa sestrom i onda smo zajednički došle do ideje da to budu narukvice. U naše razmišljanje smo ubacili i malo mašte tako da je nastala Legenda o tri sestre. To je priča koja je utkana u svaku narukvicu koju napravim. Tri dela, tri poruke, a osnova svega leži u ljubavi.

Kažete da svoje slobodno vreme, između ostalog, provodite u pravljenju narukvica, koliko uopšte imate slobodnog vremena?

Pravljenje narukvica - Jaka Majka - dve narukvice u snegu

S obzirom da devojčice imaju skoro 4 godine, a sada imam i dečaka od godinu ipo, trenutno sam na porodiljskom odsustvu, pa mogu reci da imam malo više vremena, jer sam u kući. Obično se nekim svojim aktivnostima posvetim kad su devojčice u vrtiću a dečak spava. Toje vreme kada radim nešto za svoju dušu. Takođe, ako ostanem budna nakon što njih uspavamo, onda i to vreme iskoristim, mada u poslednje vreme ne pamtim da sam dočekala 22h budna.

Iako je pravljenje narukvica hobi, da li uspevate da zaradite neki novac dodatno, ili ih pravite samo za poklanjanje?

Kada sam počela da razvijam ideju za pravljenje narukvica, cilj mi je bio da se hobi jednog dna pretvori u dodatni izvor primanja. Međutim, trenutno vreme koje mogu da posvetim pravljenju narukvica nije dovoljno da bih svoj hobi pretvorila u izvor stalnih ili dodatnih primanja. S vremena na vreme dobijem neku narudžbinu, ali sve se svodi na poklanjanje. Nadam se da će uskoro biti više vremena, jer pored pravljenja, moram posvetiti pažnju i marketingu. Tržište jeste veliko, ali i konkurencije je kvalitetna.

Pravljenje narukvica - Jaka Majka - Bela narukvica sa priveskom u obliku poklona za Bozic, u pozadini je grana pod snegom.

Gde pronalazite inspiraciju za svoj rad?

Čovek može da se inspiriše u svakodnevnom životu. Uvek oko nas ima inspirativnih stvari, samo treba gledati. Ja svoju inspiracije crpim iz ljubavi prema deci, oni su mi glavni motivatori i pokretači za sve.

Koliko vremena vam treba da napravite jednu narukvicu?

Kada sam baš fokusirana i rasterećena od svih drugih obaveza (što je baš retkost) onda mi treba nekih sat vremena. Ali pošto su to idealne situacije, koje se retko događaju, dogodi se da jednu narukvicu pravim po čitav dan, kad ” uhvatim” koji minut vremena.

Da li je teško pronaći to malo vremena, a da pri tom deca ne budu zapostavljena?

Jeste, jako je teško napraviti balans izmedju posvećenosti deci i posvećenosti sebi. Svako ko se  bavi nekim hobijem, to radi za svoju dušu. Nekada se dogodi da imam super ideju za narukvicu, ali da baš  u tom momentu svi troje žele da im se posvetim i budem sa njima.

Mislite li da je rešenje u balansu ili možda kompromisu?

Da, balans i doba organizacija dana i vremena su ključne da biste uspeli nešto uraditi u toku dana a da pri tom deca ne trpe i ne budu zapostavljena. Kompromis je obično takav da ja ostavim svoje aktivnosti i posvetim se deci.

Šta bi bila Vaša poruka za sve mame?

Bez obzira da li ste mama jednog ili više dece, nastojte da nikada ne zaposravite svoje potrebe, jer jedino je srećna i zadovoljna mama i dobra mama. Zato nastoje da u danu uradite uvek nešto što će vas lično učiniti zadovoljnom, tako ćete se lakše nositi sa svakodnevnim obavezama. Naročito ako su vam deca još uvek mala i traže dodatnu pažnju i negu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *