Kako negovati usne - jaka majka

Kako negovati usne tokom hladnih zimskih dana

Kako negovati usne važno je pitanje tokom cele godine, a naročito kada je napolju hladno, jer tada usne zahtevaju više pažnje i dodatnu negu.

Poznat vam je onaj osećaj kada izađete na vetar ili hladnoću, provedete napolju koji sat i nakon toga, koža vaših usana je zategnuta, peče i boli? Nežnoj koži usana šteti i boravak u ekstremno toploj i klimatizovanoj prostoriji, efekat je isti kao da ste bili na vetru i jakoj hladnoći .

Kako negovati usne - Jaka Majka

Fotografisao: Luka Davitadze on Unsplash

Verovatno je najneugodniji osećaj kada tako suva i zategnuta koža usana napukne, a malo ko može da se pohvali da ovo nije iskusio. Zato je veoma važno da se, posebno tokom zime, posvetite koži usana više nego obično.

Podelićemo se vama nekoliko super saveta!

Pravilna dnevna nega usana

Koža usana je toliko osetljiva da reaguje i na sastojke paste za zube koju koristite. Osetićete da su vam usne nakon pranja zuba blago suve, pa nastojte da ih hidrirate balzamom nakon toga. 

Zbog preosetljivosti kože na usnama, jako je važno kako svakodnevno negovati usne. Izbegavajte nanošenje krema za lice ili bilo kojih drugih univerzalnih krema na kožu usana, jer tek tada možete da napravite problem. Koža lica, tela i ruku je različita,pa su samim tim i proizvodi za njihovu negu potpuno drugačijeg sastava.

Ono što prija koži lica, ne prija nužno i usnama. Najgore što možete da uradite jeste da kremu za ruke nanesete na usne, kada nemate balzam uz vas. Koža ruku je dosta grublja od kože usana.

Kako odabrati  pravi balzam za usne?

Usne nemaju masne žlezde i ne hidriraju se same, zato morate uz sebe da imate barem jedan balzam, koji prvenstveno ima funkciju zaštite od spoljnih uticaja. Takvi balzami sadrže u sebi esencijalna ulja i različite sastojke koji neguju i štite usne od hladnoće i vetra. 

Postoje različiti balzami za usne na tržištu, od onih koji imaju snažne voćne mirise i jarke boje, do onih koji imaju čak i šljokice u sebi. Neki sadrže mentol i tako hlade usne, čineći da one  porumene i blago oteknu, stvarajući utisak punijih usana.

Često ćete primetiti da neki balzami sa mnogo mirisa i boja, dodatno isuše kožu vaših usana i morate ih svako malo nanositi da biste osetili olakšanje.

Topla preporuka je da za negu svojih usana, birate isključivo one balzame koji u sebi sadrže hidratantne sastojke, kao što su ulja različitih biljaka, cvet nevena, med, kamilicu. Postoje potpuno prirodni balzami koji su nesumnjivo najbolji izbor za vas. 

Negujući ruž za usne

Kako negovati usne - Jaka Majka

Potografisao: Jakub Gorajek on Unsplash

Baškao što je bitan odabir balzama, na isti način obratite pažnju i pri odabiru karmina. Važno je da je hidratantan i da se ne suši na vašim usnama. Ne samo da usne izgledaju neuredno ako ruž nema sastav koji odgovara vašim usnama, već im zaista nanosi štetu. Zato je jako bitno koje proizvode kupujete i koliko priodnih negujućih sastojaka sadrže.

Zlatno pravilo – balzam pre ruža!

Pre nego što nanesete karmin za usne, uvek prethodno stavite sloj balzama na njih. Hidriraće vaše usne, a  ruž će da dobije kremastiju notu, što će vam pomoći da izgledate svežije.

Prirodni piling za negu usana

Kako rekosmo već, zimi usne dosta više pucaju nego leti. Kada vam se to desi, predlažemo dobar i prirodan piling za usne koji će ukloniti odumrle ćelije kože i učiniti ih glatkima.

Preporučujemo prirodni piling sastavljen od 1 kasičice meda, 1 ipo kašičice šećera i 5 kapi biljnog ulja (birajte između kokosovog, bademovog, ricinusovog ili maslinovog). Pomešajte zajedno sastojke i blago trljajte usne dok ne osetite da su glatke. Budite nežni. Potom, na isprane i osušene usne, nanesite blagi bazam za usne.

Osetićete veliku razliku.  Neće više biti hrapavih ljuspica na usnama koje su posebno vidljive kada koristite ruž za usne.

Piling možete napraviti za jednu upotrebu, a možete ga sačuvati u frižideru pa korisititi nekoliko dana. Piling za usne ne treba da radite prečesto, nikako više od dva puta nedeljno i to samo onda kada imate problem sa ispucalim usnama. U svakom drugom slučaju, piling radite po potrebi.

Preduzmite navedene korake i garantujemo vam glatke usne i nežne poljupce tokom čitave zime.  Preostaje vam jedino da se naoružate vrhunskim balzamom za usne koji možete naći u svakoj dobro opremljenoj drogeriji ili apoteci , i obezbedite svojim usnama prirodnu i provereno dobru negu u hladnim danima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *