Igre za decu - Jaka Majka

15 zanimljivih i besplatnih igara za decu

Zbog životnog ritma i tehnologije koja nas okružuje, igre za decu sve više postaju tableti, televizori i mobilni telefoni. Decu je jako teško animirati, održati im pažnju na nekoj igri dovoljno dugo, a da im to veoma brzo ne dosadi. Mame koje su po celi dan sa svojom decom, znaju koliko je energije potrebno uložiti da deca budu zadovoljna i uigrana po čitav dan.

Često, zbog nedovoljno vremena ili zbog umora, kao alternativu, deci nudimo zabavu uz pomoć novih tehnologija, to nam dođe kao najjednostavniji ali i besplatan vid igre i zabave za decu. Međutim, svi smo svesni da ta igra i nije baš korisna a ni zdrava za našu decu.

Igre za decu - Jaka Majka
Fotografija: Robert Collins, Unsplash

Mi smo se potrudili da vam izdvojimo 15 zanimljivih i besplatnih igara za decu. Reč je o jednostavnim timskim aktivnostima koje možete sprovoditi sa svojom decom, a da pri tom ne morate trošiti novac.

  1. Šetnja 

Šetnja je aktivnost koja će prijati i vama i vašim mališanima. Bez obzira da li je napolju kiša, hladno ili je topli letnji dan, šetnja od 30min je korisna za sve ukućane. Možete je sprovesti i po naselju, a da bi deci bilo zanimljivije, tokom šetnje pričajte priče o ulicama i građevinama na koje nailazite.

2. Igra skrivanja i traženja

Ova igra će vas sve zagrejati. Odaberete ko će prvi da se sakrije, dok ga drugi traže. Igra se može igrati u kući, ali i napolju. Prednost ove igre je što se može igrati u paru. Ukoliko imate malu decu, možete se podeliti u parove, pa se tako i sakrivati.

3. Potraga za skrivenim blagom

Kod potrage za blagom možete biti baš maštoviti. U zavisnosti od uzrasta dece, možete nacrtati mapu, odabrati nešto što će vam predstavljati blago (ovo je uvek najbolje da bude omiljena poslastica, koju mališani mogu smazati kao užinu na kraju potrage) i krenuti u potragu.

4. Odlasci na irgališta za decu

Igrališta za decu su uvek dobra ideja, zbog velikog broja sprava za igru, deca vole da provode vreme u njima. Ako im dosadi klackalica, tu su ljuljaške, ako i one dosade tu su tobogani, pentralice itd.

5. Čitanje knjiga

Čitanje knjiga je veoma važna aktivnost. Decu od malih nogu treba učiti i navikavati na čitanje. Ukoliko su u pitanju deca koja još uvek ne umeju samostalno da čitaju, najbolje je uzeti bajke ili neke druge slikovnice i zajedno sa decom čitati. A ako znaju da čitaju, onda i vi uzmite svoju knjigu, pa uz neku toplu čokoladu, zajedno čitajte, svako za sebe.

  6. Crtanje

Crtanje je igra koju svako dete voli. Bilo da je u pitanju prazan papir ili bojanka, deca vole da šaraju i ispoljavaju svoju kreativnost. Treba ih pustiti da što više crtaju jer tako razvijaju svoju maštu ali i finu motoriku.

Igre za decu - Jaka Majka
Fotografija: rawpixel on Unsplash

7. Crtanje vodenim bojama i prstima

Ovo nemojte da radite ako ste roditelj koji voli da je sve čisto i neuprljano. Sa vodenim bojama i prstima kao rekvizitom za bojenje, mogu nastati prava mala umetnička dela, ali i haos u kući. Deca ovakvu igru obožavaju, jer se osećaju slobodno dok prave mali kreativni haos na papiru.

8. Igra plasteninom

Plastelin deci omogućava da prave razne predmete i oblike. Igra plastelinom je korisna i zabavna. Razvija finu motoriku, deca uče da oblikuju male predmete i time razvijaju svoje prste. Jedina mana plastelina je što ga nakon igre možemo naći zalepljenog po tepihu, fotelji, na patofnama ali to svakako ne treba da nas spreči da ga damo svojoj deci.

9. Slaganje Lego kockica

Lego kocke su zaista odličan način da se deca animiraju i da se zaigraju. Zbog svojih oblika, omogućavaju pravljenje i sklapanje različitih formi, što će deci održati pažnju i podstaći ih da iznova i iznova slažu, oblikuju  i preoblikuju.

  10. Slaganje puzli

Slagalice ili puzle su zaista porodična igra, u zavisnosti od šare i broja puzli zavisiće i brzina slaganja. Deci će biti zanimljivo da slažu i iščekuju da vide finalnu sliku sastavljenu iz komadića.

11. Pravljenje kolačica

Igra testom je uvek zabavna, kako za devojčice tako i za dečake. Organizujte pravljenje kolača sa svojom decom. Sezona je praznika, medenjaci su odličan izbor. Napravite smesu, uzmite nekoliko kalupa i uživajte dok stvarate neodoljive kolačiće.

12. Vežbanje

Vežbanje je fantastična igra za decu ali i za mamu. Ukoliko imate malo dete, ili decu, sa njima možete raditi mnoge vežbe, a ako su malo veći onda im možete pokazati neke jednostavne vežbe koje će biti korisne i vama i njima.

13. Plesanje

Napravite mini žurku, obucite neku super odeću, pojačajte muziku i plešite.

14. Pevanje

Takođe pojačajte muziku i pevajte, glasno što glasnije, samo nemojte da uznemiravate komšije. Nije važno da li imate sluha, važno je da se zabavite sa decom.

15. Pravljenje nakita od testenina

Za kraj vam kao besplatnu igru za decu predlažemo testeninu. Svi imamo bar neki oblik u kuhinji. Umzite flomastere ili vodene boje i obojite makarone, ili ih ostavite onako bez boje. Pripremite konac i makaze i pravite narukvice, ogrlice ili ako imate još nekih materijala, onda se prepustite mašti.

Znamo da dan sa decom ponekad može biti baš dug i kao da mu nema kraja, a ako odemo napolje, dogodi se da potrošimo i više novca nego što smo planirali. Nadamo se da će vam ova lista pomoći da animirate svoju decu, da se dobro zabavite, pri tom nećete potrošiti dodatni novac, a dete vam neće provesti vreme uz TV ili telefon.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *