suva koža - Jaka Majka

10 saveta da suva koža zablista

Suva koža spada u najosetljiviji tip kože te je zbog toga najbolje da se neguje prirodnim preparatima. Međutim, da bi nam koža bila lepa i negovana, potrebno je posvetiti joj malo pažnje. Zbog svoje specifičnosti, suva koža zahteva više tretmana u odnosu na druge tipove kože jer je podložna iritacijama, pucanju i pegama, pa i bržem stvaranju bora. Zato vam nudimo 10 saveta kako da negujete svoju kožu i omogućite sebi da uživate u blagodetima prirodnih preparata koji će vašoj koži obezbediti neophodne nutrijente i tako je zaštititi od spoljašnjih uticaja.

suva koža - Jaka Majka
Fotografija: Sarah Comeau, Unsplash

Sprečiti dalje isušivanje kože

Iako zvuči apsurdno, ali suvu kožu je bolje što manje kvasiti vodom. Prilikom umivanja, vodom spiramo zaštitni sloj sa površine kože koji nam obezbeđuje masti neophodne za hranjenje kože. Suva koža ne tripi promene u temperaturi, ne odgovara joj ni previše toplo, a ni hladno vreme. Tokom letnjih dana, osetljivu kožu ne treba umivati hladnom vodom, jer je to dodatno isušuje, mnogo bolje je umiti je mlakom vodom ili obrisati lice vlažnim peškirom.

Redovno čistite kožu blagim kozmetičkim proizvodima

Suvu kožu trebamo očistiti blagim preparatima, to može biti neko mleko, mada preporučuje se čišćenje i uljima, poput organskog suncokretovog ulja. Neophodno je redovno uklanjanje nečitoća sa kože da bismo joj obezbedili da diše. Blagi tonici na prirodnoj bazi ili gelovi za svakodnevnu negu kože, preporučuju se za svakodnevno čišćenje kože nakon šminke ili pre nanošenja krema. Možda ovde pro

Ako vam je koža suva, izbegavajte jake sapune

Ukoliko je neophodno očistiti kožu sapunom, onda neka to bude sapun napravljen od prirodnih sastojaka na bazi masti. Za svakodnevno umivanje preporučuju se prirodni sapuni, bez antibakterijskih sastojaka.

Koristiti masne maske za lice

Efikasan način da poboljšate stanje vaše suve kože je putem prirodnih krema i maski. Maslinovo ulje, med, glicerin, avokado, banana delotvorni su za poboljšanje zdravlja suve kože. Jednom u nedelju dana uradite blagi piling. Koristite umirujuće maske na bazi pantenola, kamilice, divljeg kestena ili hranljive maske, poput maske od kamelije.

suva koža - Jaka Majka
Fotografija: Humphrey Muleba, Unsplas

Mazati suvu kožu vitaminskim kremama

Koža zimi zahteva specifičnu negu jer svi problemi koje inače imate postaju naglašeniji. Vetar, hladnoća, suv vazduh u prostorijama iritiraju i isušuju kožu, pa njen imunitet pada. To se najviše primećuje na koži lica, koja gubi zdravu boju i kvalitet. Odaberite kremu koja intenzivno nadoknađuje lipide i hrani kožu.

Izbegavati agresivnu kozmetiku

Naučite da napravite razliku između lagane dnevne i večernje šminke. Jaki puderi, fiksatori, brouzeri, hajlajteri i rumenila svakako ne prijaju svakodnevno vašoj suvoj koži. Za dnevnu varijantu, puder možete zameniti toniranom kremom. Obavezno lepo uklonite šminku sa lica i nakom čišćenja i umivanja nanesite adekvatnu kremu na lice.

Izbegavati izlaganje suve kože klimatizovanom vazduhu

Na dehidrataciju suve kože naročito utiče i suv vazduh iz okruženja. Zbog toga je važno    obezbediti dovoljno vlage u vazduhu u prostoriji u kojoj se boravi da bi koža mogla nesmetano da diše i dobija dovoljno vlage.

Unositi dovoljno tečnosti

Za zdravlje i lepotu popijte bar dva litra vode dnevno. Nijedna druga tečnost ne menja vodu,  a ona je neophodna za hidriranje vašeg organizma i kože. Voda pre svega čisti organizam iznutra, a zatim obezbeđuje vlagu za kožu i kosu. Kada je telo dehidrirano, ono će na sve moguće načine pokušati da obezbedi tečnost. Zato jedan od razloga zbog kojih vam je suva koža, može biti i taj što ne pijete dovoljno vode.

Ne konzumirati alkohol i cigarete

Uživanje u alkoholu i cigaretama vrlo često ostavlja podsetnik na koži. O štetnosti ovih   proizvoda, piše se sa svih stanovišta, ali nije na odmet napomenuti da su ova dva poroka odgovorni i za izgled i lepotu vaše kože.

suva koža - Jaka Majka
Fotografija: Anthony Tran, Unsplash

Obezbediti dovoljnu količinu vitamina

Način ishrane može se primetiti i na vašoj koži. Za suvu kožu najvažnije je da unosite puno tečnosti, pre svega prirodnu vodu, a onda voće i povrće kao izvor vitamina. Posebno je dobro jesti južno voće, jer je bogato i vitaminom C. Namirnice bogate vitaminom A i beta karotenom takođe su korisne, jer je ovaj vitamin odgovoran za epitelizaciju kože i sluzokože. Savetuje se unos omega 3 masnih kiselina iz ribe i ulja, a dobro je jesti posno meso i jaja u kombinaciji sa namirnicama bogatim vitaminima B grupe kojih ima u zelenom povrću.

Izbegavajte hranu koja ima dehidrirajući efekat, a tu spadaju kafa i svi gazirani napici. Jela koja se sporije vare u organizmu su takode nepoželjna. To su pre svega pržena i pohovana jela, dimljena i sušena mesa i mesne prerađevine.

Ovo su samo neki od saveta za negu suve i osetljive kože. Ne treba zanemariti činjenicu da je koža organ koji je prvi u odbrani organizma od spoljnih uticaja, a sa druge strane, predstavlja ogledalo stanja u organizmu. Zbog toga, bez obzira koji tip kože imamo, trebamo je negovati a to ćemo najbolje uraditi ako je tretiramo prirodnom kozmetikom bez parabena, parfema i ostalih nepoželjnih supstanci. Ako želite da znate kako da napravite neke prirodne pilinge i maske za lice od namirnica koje koristite u bebinoj kuhinji, pročitajte naš tekst Prirodna kozmetika iz bebine kuhinje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *